Tuesday, 12 June 2012

Block email Tak Diundang.....

Salamat Pagi Cikgu... (versi upin ipin)...

dah kelamaan xupdate blog...disebabkan ketiadaan perasaan....oh.....bebabalik pada tajuk...disebabkan adalah 2 3 orang sahabat duk tanya macam mana nak block email seseorang yang mengganggu dan langsung tak diundang dalam kehidupan sehingga merimaskan...xkan nak tutup terus email tu kan kan kan... kerana ketidaksanggupan menghadapi email itu....so sebagai penyelesaiannya...kita block jew email tu...

Sbg contoh :Cara nak block email: Gmail ....
1. Sign in email anda.
2. Klik pada  butang macam roda kat atas tu pada penjuru kanan antaramuka email anda...pastu klik    Setting


  3. Bila dah keluar tetingkap setting. klik pada perkataan Filters

4. klik pada Create a new filter.

5. Bila dah keluar tetingkap seperti dibawah...pada ruangan From...masukkan email pengirim yang hendak diblock kan dalam erti kata lain nak sekat email tersebut dari memasukki inbox anda. Kemudian klik pada Create filter with this search

6. Akhir sekali , tick pada Skip the inbox (Archive It) dan tick jua pada Delete It....OK itu saja...

settle...lepas ni xada lagi email2 yang boleh membuatkan anda hypertension dengan gangguan makluk yang kurang sihat mentalnya...(ini ayat digunakan digunakan adalah bersebab...harap maklum...heheheee...)

tutorial bercontoh sahaja...TQVM. ;)